31/3/12

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

31 Μαρτίου 2012
Το εκρηκτικότερο πρόβλημα για το 2012, είναι το συνταξιοδοτικό. Οι ενδείξεις από τους πρώτους μήνες του χρόνου είναι απογοητευτικές και προδικάζουν κακές εξελίξεις για τη συνέχεια. Πρακτικά όλα δείχνουν πως οι διαθέσιμοι πόροι για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, επαρκούν έως το Φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που πιστεύουν πως ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, να προκύψει αδιέξοδο!

 Το πρόβλημα μοιάζει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε ένα συντηρητικό κούρεμα στις συντάξεις να μην είναι αρκετό για να το λύσει. Για να γίνει αντιληπτό πόσο σύνθετη είναι η κατάσταση, αρκεί να αναφερθεί πως το ΙΚΑ στους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, έχει απορροφήσει το 65% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης! Αυτό σημαίνει πως από τα 2,1 δισ. που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολείπονται όλα και όλα 700 εκατομμύρια, για να πληρωθούν συντάξεις, αλλά και τα δώρα!

 Και μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο το ΙΚΑ. Σε δεινή θέση, ίσως λίγο καλύτερη απ’ ότι το ΙΚΑ, έχουν ήδη βρεθεί και άλλα μεγάλα ταμεία, όπως το ΤΑΠ- ΟΤΕ, το ΝΑΤ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ κλπ. Η περίπτωση του ΟΑΕΕ μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πέραν όλων των άλλων, 6 στους 10 ασφαλισμένους έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με συνέπεια να γιγαντώνεται το πρόβλημα μήνα με το μήνα.

 Ό,τι και να γίνει, ακόμη και αν οι προσπάθειες των ασφαλιστικών ταμείων για την εξοικονόμηση χρημάτων από το φάρμακο ή για την εξεύρεση πόρων από άλλες πηγές αποδώσουν, ακόμη και τότε, ελάχιστα μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι στ' αλήθεια άγνωστο, το πως θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ταμείων, για τον πρόσθετο λόγο πως ρητώς το μνημόνιο, απαγορεύει την ενίσχυση τους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς εκτός από τις απαγορευτικές διατάξεις του μνημονίου, υπάρχει και η ανεργία, η εισφοροαποφυγή και η εισφοροδιαφυγή, που θα συνεχίσουν να στερούν πόρους και να διευρύνουν τα ελλείμματα των ταμείων! Οπότε το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα; Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο και σαφές και ικανό να προκαλέσει επικίνδυνους κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

Οπότε, δεν υπάρχει άλλη λύση, από το ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Να τοποθετηθούν δηλαδή προεκλογικά τα κόμματα, χωρίς μισόλογα και αοριστολογίες. Να ανακοινώσουν τι προτίθενται να πράξουν! Αφού πρώτα περιγράψουν με ακρίβεια την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το συνταξιοδοτικό, κάτι που επιμελώς μέχρι στιγμής, αποφεύγουν να κάνουν όλοι. Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, καθώς την επομένη των εκλογών όποια κυβέρνηση και να αναλάβει τις τύχες της χώρας, θα πρέπει να ανακοινώσει μέτρα.

30/3/12

ΕΞΑΓΡΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

30 Μαρτίου 2012
Το γεγονός πως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία που ζει η χώρα, είναι γνωστό. Πέρα από τα θολά και υποκριτικά μισόλογα περί πολιτικής ευθύνης, του τύπου “μπορεί να κάναμε και λάθη”, ή μιας συγνώμης μέσα από τα δόντια, επί της ουσίας τίποτα.

Αυτοκριτική και κυρίως αυτοκάθαρση καμία. Τα ίδια πρόσωπα, σε παρόμοιους ρόλους ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία! Από μόνο του αυτό ως γεγονός, είναι απογοητευτικό και δείχνει την αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι για τη νοημοσύνη μας. Επί της ουσίας βεβαίως, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς αδυνατούν να αντιληφθούν πως η κοινωνία ξεχειλίζει από οργή και απογοήτευση για το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

 Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα και ο κόσμος θα έδειχνε μεγαλύτερη καρτερικότητα, αν είχε γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα της κατάστασης,με τον τρόπο που έγινε ας πούμε στην Ισλανδία. Εκεί χωρίς χρονοτριβή, ανέθεσαν σε ανεξάρτητη επιτροπή σοφών, να καταγράψει τους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα στη χρεοκοπία. Το πόρισμα έγινε βιβλίο, κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, απ΄ όπου έγινε ανάρπαστο, καθώς περιείχε όλα τα γεγονότα με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, ώστε ο λαός να έχει πλήρη εικόνα του τι είχε συμβεί.

Ακολούθησε δημοψήφισμα και αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά απλών πολιτών, αφού έφτιαξαν ειδικό νόμο γιαυτό. Και τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός, υπουργοί της κυβέρνησης και τραπεζίτες κάθισαν στο σκαμνί. Σήμερα η χώρα έχει επιστρέψει στις αγορές και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Κάντε τώρα τις συγκρίσεις. Εδώ ο πολιτικός κόσμος παρέμεινε στεγανοποιημένος, κρατώντας για τον εαυτό του όλα τα σκανδαλώδη προνόμια του παρελθόντος, θεσμικά και οικονομικά. Και μάλιστα, πάρα το γεγονός πως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, διαδήλωσαν πολλές φορές έξω από τη βουλή. Παρά τα αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα, δεν υπήρχε ούτε αποκάλυψη της αλήθειας, ούτε τιμωρία των ενόχων.

Σχηματίστηκε μετά πολλών βασάνων μια κυβέρνηση- παρωδία- συνεργασίας, με μόνο σκοπό να υλοποιήσει τη συμφωνία δανεισμού, που είχε υπογράψει η προηγούμενη “παταγωδώς αποτυχημένη” κυβέρνηση! Αυτό βέβαια αποτελεί από μόνο του σχήμα οξύμωρο.

 Αλλά η μεγαλύτερη κοροϊδία συντελέστηκε στη βουλή, (ναι στο “ναό της Δημοκρατίας”), όπου η εξεταστική επιτροπή του κουτσουρεμένου ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ συζήτησε όχι για την κρίση και για το ποιος ευθύνεται,, αλλά για το αν το έλλειμμα το 2009 καλώς μετρήθηκε στο 15,5% και δεν ήταν 12% ή δεν ήταν 10%!

 Σήμερα θα ανακοινωθεί το πόρισμα και, μην έχετε αμφιβολία, θα το ακούσετε άλλωστε και στις ειδήσεις, οι μόνοι αθώοι της υπόθεσης θα είναι ο Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ! Πόσο άμυαλος, ανεύθυνος και αμετροεπής μπορεί να είναι κανείς, ώστε να αδυνατεί να αντιληφθεί πως το μόνο που πετυχαίνουν αυτού του είδους τα πολιτικά παιγνίδια, είναι να εξαγριώνουν περισσότερο την κοινωνία; Πιστεύουν στ' αλήθεια πως ο κόσμος είναι κουτός;

29/3/12

ΤΑ ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΩ ΜΠΡΟΣ!

29 Μαρτίου 2012
Ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, αρχίζουν οι επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, για τη σύλληψη των παράνομων μεταναστών! Πολύ ωραία θα πείτε, μπράβο τους και ας άργησαν... αν δεν υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. Ότι δεν υπάρχει χώρος για τη φύλαξη όσων θα συλλαμβάνονται!

Κανένα από τα 27 κέντρα που προβλέπονται να δημιουργηθούν στην επικράτεια, δεν πρόκειται να είναι έτοιμο αν δεν περάσουν (στην καλύτερη περίπτωση) 40- 50 ημέρες! Έτσι είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τους εκατοντάδες, ή χιλιάδες που θα συλλαμβάνονται, καθώς στους υπάρχοντες χώρους φύλαξης, επικρατεί το αδιαχώρητο. Το ίδιο ισχύει και για όσους συλληφθούν για ποινικά αδικήματα, αφού στις φυλακές και τα κρατητήρια της ΕΛΑΣ, επικρατεί επίσης αδιαχώρητο.

Δεν είναι ασυνήθιστο, τα πράγματα να γίνονται με την ανάποδη σειρά. Είναι άλλωστε ένα από τα ελληνικά παράδοξα (για τους ξένους, όχι για εμάς). Όμως εδώ υπάρχει θέμα, καθώς είναι αμφίβολο αν από τα 27 κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, στο τέλος λειτουργήσουν 4-5 και πολλά θα είναι! Ήδη οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί! Από τη μια μέρα στην άλλη, έξω από την πόρτα τους, χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας, χωρίς προγραμματισμό και προεργασία, με τη συνήθη προχειρότητα και επιπολαιότητα, θα δημιουργηθούν συνθήκες που είναι σε θέση να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα, με σημαντικότερο τον υγειονομικό κίνδυνο!

 Η ιστορία δεν είναι καινούργια. Ο προηγούμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εδώ και ένα χρόνο είχε ανακοινώσει πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, θα δημιουργηθούν σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των ενόπλων δυνάμεων, κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Υποτίθεται πως οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μαζί με τον φράχτη στον Έβρο, που αν είχαν τηρηθεί οι εξαγγελίες θα ήταν έτοιμος από πέρυσι, θα ήταν σε θέση να ανασχέσουν την ανεξέλεγκτη ροή των παράνομων μεταναστών.

 Εννοείται πως δεν έγινε τίποτα απ' όλα αυτά. Ή μάλλον έγινε.....αφού επιδεινώθηκε δραματικά το πρόβλημα! Μέσα σε ένα χρόνο στοιβάχτηκαν άλλοι 80- 100 χιλιάδες εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες στην πρωτεύουσα. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που προστέθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες στην Αθήνα, αντιστοιχεί με τον πληθυσμό ενός ολόκληρου νομού της χώρας, αντίστοιχου μεγέθους με το νομό Δράμας, Ξάνθης, Αρκαδίας, ή Λακωνίας!

 Αυτό για να γίνει αντιληπτό, γιατί το πρόβλημα στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει ενταθεί δραματικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι εγκληματικές και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες για έναν πρόσθετο λόγο. Η χώρα μας, εξ' αιτίας όλων αυτών που δεν έγιναν, κινδυνεύει σοβαρά να αποκλειστεί από τη συνθήκη Σένγκεν!

Η ομάδα αξιολόγησης της Ε.Ε. έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο και καλούμαστε σε δύο μήνες, να κάνουμε όσα δεν κάναμε σε δύο χρόνια! Η πραγματικότητα διαψεύδει όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πως το κράτος μας λειτουργεί. Υπολειτουργεί, ενώ οι ευθύνες στις πλάτες όσων διαχειρίστηκαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια, είναι τεράστιες. Και ο κόσμος πλέον το γνωρίζει καλά...

28/3/12

Ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!

28 Μαρτίου 2012
Σε κάνουν να ντρέπεσαι αυτά που γράφουν στην μηνυτήρια αναφορά τους οι 78 διδάσκοντες της Νομικής, για όσα απίστευτα βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι και οι φοιτητές τους εδώ και πέντε μήνες.

Όπως λένε στον πεζόδρομο έξω από τη Νομική Σχολή, ιδίως τις απογευματινές ώρες, “έμποροι ναρκωτικών προμηθεύουν με ενέσιμα ναρκωτικά τους χρήστες που συγκεντρώνονται στον χώρο. Στη συνέχεια οι τοξικομανείς απροκάλυπτα, ανάμεσα στους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς που έχουν την ατυχία εκείνη την ώρα να έχουν μάθημα και διαβαίνουν τον πεζόδρομο για να μπουν στη σχολή, κάνουν σε δημόσια θέα ενέσεις σε διάφορα μέρη του σώματός τους, στη γλώσσα, στα δάκτυλα του ποδιού, στα γεννητικά όργανα στην κοιλιά κλπ.

 Σε άλλο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς τους, οι πανεπιστημιακοί γράφουν πως επανειλημμένως φοιτητές, τους έχουν αναφέρει πως έπεσαν θύματα ληστείας “από τα περιφερόμενα στην περιοχή άτομα, τα οποία με την χρήση αιχμηρών αντικειμένων ή συρίγγων, είτε με τη χρήση σωματικής βίας, αφαιρούν τσάντες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή χρηματικά ποσά.” Περιγράφουν και άλλα οι διδάσκοντες της Νομικής, όπως "την αφόρητη δυσοσμία και τη βρώμα που επικρατεί στην περιοχή, αφού όλος ο αυτός όχλος αφοδεύει όπου βρει, το παράνομο λαθρεμπόριο πλαστών προϊόντων και τις αιματηρές συμπλοκές μεταξύ τοξικομανών και εμπόρων λαθραίων!"

Η περιγραφή συμπίπτει απολύτως με το σοκ και τον τρόμο που έζησε πριν λίγες ημέρες αναγνώστης της στήλης, από τις εικόνες που αντίκρισε διασχίζοντας τον πεζόδρομο της Μασσαλίας, για να παραβρεθεί σε ημερίδα στον χώρο της Νομικής. Χρειάστηκε όπως λέει, να κάνει σλάλομ ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, που το αποτελούσαν έμποροι ναρκωτικών, εξαθλιωμένοι ναρκομανείς, πόρνες και λαθρέμποροι. Έκανε πολλές φορές νοερά τον σταυρό του, μέχρι να βρεθεί ασφαλής μέσα στον χώρο της σχολής!

Το τρομερό είναι πως όλα γίνονταν με την ανοχή της πολιτείας και την αδράνεια της αστυνομίας, με το αιτιολογικό πως ο πεζόδρομος αποτελεί πανεπιστημιακό άσυλο, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει! Ούτως ή άλλως, δεν τίθεται πλέον θέμα νομιμότητας της επέμβασης σε οποιονδήποτε χώρο, όταν διαπράττονται αδικήματα που συνιστούν αυτόφωρα κακουργήματα, όπως στην περίπτωση που περιγράφουμε!

Το γεγονός πως χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες, να γιγαντωθεί επικίνδυνα το πρόβλημα, να μεσολαβήσει η μηνυτήρια αναφορά των διδασκόντων της Νομικής, προκειμένου να διατάξει προκαταρκτική έρευνα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να ζητήσει τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή γύρω από την σχολή, είναι δείγμα παρακμής.

Αδιανόητα πράγματα, που φανερώνουν ένα κράτος άτολμο και κλειστοφοβικό, που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών και της κοινωνίας! Πολύ περισσότερο σε τόσο δύσκολες και περίεργες εποχές. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να εξηγηθούν αυτά και πολλά άλλα που συμβαίνουν γύρω μας, με την κοινή λογική.

27/3/12

Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

27 Μαρτίου 2012
Το γεγονός πως ξαφνικά τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, είναι μια θετική εξέλιξη. Ακόμη και αν ο λόγος είναι οι επικείμενες εκλογές και η ανάγκη του νυν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να αποκαταστήσει την εικόνα του (μετά την κατακραυγή που εισέπραξε όταν εκστόμισε, ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει το μνημόνιο).

Έστω και για προεκλογικούς λόγους όμως, καλό είναι να γίνει κάτι γιατί η κατάσταση είναι δραματική. Οι αριθμοί σοκάρουν. Υπολογίζεται πως 300- 400 χιλιάδες (!) αγνώστου ταυτότητας και εθνικότητας εξαθλιωμένοι μετανάστες, περιφέρονται καθημερινά στην πρωτεύουσα. Οι έρευνες καταγράφουν έκρηξη της εγκληματικότητας, ενώ όσοι εργάζονται στο κέντρο, ξέρουν πως όταν αρχίσει να σουρουπώνει η πόλη γίνεται απειλητική!

Καθώς το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, αποκαλύπτει τις δραματικές αδυναμίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Ουσιαστικά επρόκειτο για εγκατάλειψη και ανυπαρξία ενδιαφέροντος, παρότι η εγκληματικότητα κάλπαζε ανεξέλεγκτη! Η διακίνηση των ναρκωτικών, η πορνεία, το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, γίνονταν μέρα μεσημέρι στα κεντρικότερα σημεία.

Όπως έγραφε χθες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: “Σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κέντρο δεν είναι τόσο παραμελημένο όσο στην Αθήνα. Και σε καμιά άλλη η παρακμή του κοινωνικού ιστού δεν είναι τόσο εμφανής...Το ότι η Αθήνα, μια κάποτε περήφανη πόλη, γίνεται τώρα συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας και κακοδιαχείρισης, πλήττει το εθνικό νευρικό σύστημα. Πουθενά αλλού οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης αυτής δεν είναι τόσο εμφανείς όσο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας”!

Δεν θα πρέπει να απαντήσει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί συνέβη αυτό; Χθες για παράδειγμα, δήλωσε με τη γνωστή του δεινότητα πως :“χρειαζόμαστε ευαισθησία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα την κρίση”! Που ήταν κρυμμένη αυτή η ευαισθησία μέχρι σήμερα; Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει για το αυτονόητο, να φανεί ευαίσθητη εκεί που χρειαζόταν και που κανένα μνημόνιο δεν την περιόριζε, ήταν τραγικά απούσα!

Αν έχουν λίγο μυαλό, πρέπει αύριο το πρωί να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να “καθαρίσει” το κέντρο και να εξαλειφθούν οι εστίες ανομίας! Πρέπει να τα αφήσουν έτσι όπως είναι, γιατί κινδυνεύουν να υποστούν πανωλεθρία! Γιατί αν, λέμε αν, η επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη, έχει αποτελέσματα σε 2-3 βδομάδες, όπως υποσχέθηκε ο νυν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τελικώς βρεθεί λύση και το κέντρο αλλάξει όψη, τότε πρέπει να ζητήσουν μια μεγάλη συγνώμη από την κοινωνία και να αποδεχτούν δημοσίως πως ούτε ευαίσθητοι υπήρξαν ποτέ, ούτε ικανοί!

Αν αποδειχθεί πως το πρόβλημα ήταν θέμα μιας απλής απόφασης, να ενεργοποιηθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί του κράτους, τότε έχει δίκαιο ο κόσμος που αγανακτεί και διαμαρτύρεται. Και αποδεικνύεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι το μνημόνιο, είναι η ανικανότητα του πολιτικού της προσωπικού.

26/3/12

ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ’ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ!

26 Μαρτίου 2012
Ήταν μέχρι λίγα χρόνια πριν, ένας δημοφιλής προορισμός για τις κοντινές αποδράσεις των «μυημένων» Αθηναίων. Ένα όμορφο χωριό, κρυμμένο στα έλατα, με ωραίες εκδρομές τριγύρω και υπέροχα τοπία!

Η ραγδαία ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια και η σχετικά μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα. Από ένα γραφικό χωριουδάκι, με δυο- τρεις φιλόξενους ξενώνες, μια ταβέρνα και ένα καφενεδάκι, άρχισε ραγδαία η μετάλλαξή του σε μια «αυτοσχέδια» Αράχοβα.

Οι ξενώνες αντικαταστάθηκαν από απρόσωπες, στην πλειονότητά τους, ξενοδοχειακές μονάδες κάθε μεγέθους, η μοναδική ταβέρνα έδωσε τη θέση της σε restaurant πολυτελείας, ενώ συνεχώς ξεφύτρωναν τριγύρω νεόδμητες μεζονέτες. Εννοείται πως αλλοιώθηκε οριστικά ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού. Μέσα σε λίγα χρόνια το γραφικό χωριουδάκι από ορμητήριο για εξορμήσεις στο βουνό και στη φύση, μετατράπηκε σε ένα ακριβό και πολυτελές resort!

Παρόλα αυτά, στις καλές εποχές κάθε Σαββατοκύριακο και κάθε γιορτή, το χωριό πλημμύριζε από κόσμο και από τα τζιπ των Αθηναίων. Μέχρι που ήλθε η κρίση! Σήμερα όλα είναι έρημα. Επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στοιχειώνουν, ενώ μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Οι συνετοί και συνεπείς επαγγελματίες πληρώνουν με τον ίδιο τρόπο την σημερινή παρακμή, που έδιωξε τον κόσμο!

Απούλητες και ημιτελείς κατασκευές δεξιά και αριστερά, τα ξενοδοχεία χωρίς πελάτες και τα εστιατόρια άδεια. Ακόμη και αν η διανυκτέρευση στοιχίζει ελάχιστα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς αρκούν 50-60 ευρώ για το καλύτερο ξενοδοχείο, τρεις και τέσσερεις φορές φτηνότερα απ’ ότι τα χρόνια της ακμής, τότε που δεν σου έκλειναν δωμάτιο μόνο για το Σάββατο. Έπρεπε υποχρεωτικά να πληρώσεις και την Παρασκευή, μείνεις δεν μείνεις!

 Η εικόνα είναι απογοητευτική για τον επισκέπτη, πόσο μάλλον για τους ντόπιους επιχειρηματίες, που κτυπάνε το κεφάλι στον τοίχο, καθώς οι περισσότεροι είναι υπερχρεωμένοι και έχουν υποθηκεύσει στις τράπεζες την περιουσία τους. Το χειρότερο είναι πως φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται. Όλα έγιναν στο πόδι, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς οργάνωση, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές.

Ήταν ένα είδος Ελντοράντο, με στόχο το εύκολο κέρδος, αφού ως γνωστόν λεφτά υπήρχαν! Στόχευαν στο πορτοφόλι και την ευκολία του εύρωστου Αθηναίου, να πληρώνει αδρά και να καυχιέται γι’ αυτό μάλιστα! Ε λοιπόν, αυτό το παράδειγμα, του μικρού παραδείσου κάποτε, που σήμερα έχει μετατραπεί σε άχαρο μνημείο νεοπλουτισμού, έχει τις τέλειες αναλογίες με ότι συνέβη στη χώρα. Είναι μικρογραφία της κρίσης και προσφέρεται για συμπεράσματα!

ΥΓ. Ποιο είναι το χωριό; Σχηματίστε έναν κύκλο 200 χιλιόμετρα γύρω από την Αθήνα και θα βρείτε όχι μόνο ένα, αλλά πολλά αντίστοιχα παραδείγματα.