26/12/17

Κάγκελλα παντού!

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης, σχεδόν την επομένη των εκλογών του Γενάρη του 2015, ήταν να αφαιρεθούν τα κάγκελα από το Σύνταγμα μπροστά στον “Άγνωστο Στρατιώτη”. Μια κίνηση που συμβόλιζε την κοινωνική ειρήνη που θα έφερνε η κυβέρνηση, με το μαγικό ραβδί της. Τελικά το μαγικό ραβδί χρειάστηκε ελάχιστο χρονικό διάστημα για το μεταμορφώσει από την κυβέρνηση σε γκλοπ των ΜΑΤ, ενώ τα κάγκελα που έφυγαν από το Σύνταγμα, έγινα λίγο παραπάνω, τείχη από αστυνομικές κλούβες που απομόνωσαν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, προκειμένου να έχει την ησυχία του στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός.

Όλα αυτά πιθανότατα τα είχαν φανταστεί στην κυβέρνηση. Αφελείς δεν είναι. Αλλά ότι θα φθάνανε στο σημείο να στήσουν τείχη από λαμαρίνες γύρω από το ειρηνοδικείο Αθηνών και μάλιστα “για λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημόσιου συμφέροντος” όπως γράφει η τροπολογία που ψήφισαν για τους πλειστηριασμούς, μάλλον δεν θα το είχαν φανταστεί.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι επικεφαλής της νομισματικής αρχής που έχει την ευθύνη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Και για το λόγο αυτό, έχει κατοχυρωμένη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία. Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση δεν έκρυψαν ποτέ την αντιπάθειά τους στο πρόσωπό του, όπως και σε όποιον διαφωνεί μαζί τους. Όμως το non paper που μοίρασαν χθες, προσβάλει τους ίδιους και όχι τον Στουρνάρα. Αν δεν είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο λίγα 24ωρα πριν, με τους δικαστές και τους τραπεζίτες θα πέφταμε από τα σύννεφα. Ευτυχώς το γλυτώσαμε! Όσο για αποτυχημένους υπουργούς Οικονομικών και αποτυχημένες κυβερνήσεις, που γράφει το non paper, ας ψαχτούν καλύτερα αναμεταξύ τους.

Το περιστατικό είναι αληθινό και συνέβη λίγα χρόνια πριν. Σε μια από τις εκατοντάδες φορές που έχει βανδαλιστεί η Αθήνα, στη διάρκεια μιας μικρής διαδήλωσης εμπρός από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ένας από τους συγκεντρωμένους έχει σκαρφαλώσει στο άγαλμα του Αδαμάντιου Κοραή. Έχει κυριολεκτικά καθίσει “στους ώμους” του και με ένα σπρέι βάφει κόκκινο το πρόσωπο του Κοραή. Στο απέναντι πεζοδρόμιο τον κοιτούν ατάραχοι οι αστυνομικοί. Ένας πολίτης, που έτυχε μάλιστα να έχει και την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού δασκάλου, πλησιάζει τον επικεφαλής των αστυνομικών και τον ρωτά πως ανέχεται αυτό που συμβαίνει εμπρός στα μάτια του και δεν αντιδρά. Μια μικρή ομάδα νεαρών ήταν και με ευκολία οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να αποτρέψουν την “ιεροσυλία” που ήταν σε εξέλιξη σε ένα ιστορικό μνημείο. Η απάντηση του επικεφαλής ήταν πως το απέναντι πεζοδρόμιο και ο γύρω ελεύθερος χώρος, προστατεύονται από το “πανεπιστημιακό άσυλο.”

Οπότε, αν η αστυνομία (ακόμη και σήμερα) έχει δυσκολία να ελέγξει το πεζοδρόμιο και τον δημόσιο χώρο, στο ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (που παλαιότερα είχε πυρποληθεί από διαδηλωτές) γιατί και πως να ελέγξει τις οργανωμένες ομάδες που ρημάζουν και βανδαλίζουν τα Πανεπιστήμια. Ο αποκρουστικός κύριος Γαβρόγλου, θα θυμάστε πως είχε απαντήσει πρόσφατα στις ανησυχίες και τον φόβο εκατοντάδων φοιτητών για την παραβατικότητα και την ανεξέλεγκτη βία στα Πανεπιστήμια. Τους είχε επιπλήξει λέγοντάς τους πως “τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους». Τα θέματα ως φαίνεται δεν λύνονται από μέσα, δημιουργούνται από μέσα.

Φαίνεται πως η γενική κατακραυγή μετά τις μεθοδεύσεις εις βάρος του “Αθήνα 9,84” έπιασαν σε πρώτη φάση τόπο. Με διευκρινιστική εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει ότι δεν νοείται η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η κατάσχεση λογαριασμών που επιβλήθηκε στα στελέχη του σταθμού, όπως και στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων, για οφειλή χαρτοσήμου σε κοινωφελείς επιχειρήσεις. Αναμένεται να δούμε τι θα πράξει πλέον η Α΄ Δ.Ο.Υ Αθηνών που επέδειξε αίφνης έναν εξαιρετικό ζήλο για μια υπόθεση που όπως όλα δείχνουν υποκρύπτει ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες.
Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου