1/1/18

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Το 2014 είχε δοθεί στη δημοσιότητα η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν ήδη ορατές οι εθνικές εκλογές. Στην πολυσέλιδη διακήρυξη υπήρχαν όλες οι γνωστές εξαγγελίες, για τα μνημόνια, την τρόικα, το χρέος, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους φόρους, τους αντεργατικούς νόμους κ.ο.κ. Εννοείται πως απ' όλα αυτά δεν τηρήθηκε τίποτα, εκτός από μία εξαγγελία. Την πολιτική ανοικτών συνόρων στο Αιγαίο, ώστε να περνούν ελεύθερα στη χώρα μας όσοι το επιθυμούσαν, χωρίς διακρίσεις και κατόπιν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Εγραφε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Κατάργηση των πολιτικών αποτροπής, που οδηγούν σε μαζικούς πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο, και των μεσαιωνικών κέντρων κράτησης μεταναστών. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές δεν μπορούν να αναχαιτιστούν με βίαια μέτρα. Υποστηρίζουμε μία πολιτική ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία, κατάργησε από την πρώτη ημέρα την πολιτική αποτροπής εισόδου στη χώρα, έκλεισε τα κέντρα κράτησης και έστειλε στην απέναντι ακτή του Αιγαίου το μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες για τη χώρα και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Μόνο για το 2015 η κατάργηση «των πολιτικών αποτροπής, που οδηγούν σε μαζικούς πνιγμούς», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε σε μια αδιανόητη ανθρώπινη τραγωδία. Τετρακόσιοι ογδόντα πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στο Αιγαίο σε διάστημα λίγων μηνών, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναικόπαιδα.

Η ανεξέλεγκτη έκρηξη του μεταναστευτικού ήταν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας, που «έπνιξε» τα ελληνικά νησιά με πλήθη απελπισμένων ανθρώπων και της πρόσφερε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να εκβιάσει την Ευρώπη και να ζητήσει ανταλλάγματα. Ο Ερντογάν θα μας ευγνωμονεί ακόμη για το δώρο που του κάναμε. Οπως επίσης και οι δουλέμποροι-διακινητές που αποκόμισαν πακτωλό χρημάτων από τους ανυποψίαστους μετανάστες και πρόσφυγες που οδηγούσαν στον θάνατο.

Κανείς από την κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα, δεν αναγνώρισε την τραγική διαχείριση του μεταναστευτικού, που τελικά οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη για την ανείπωτη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν. Μέχρι σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική και να εγκυμονεί κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες. Η χώρα μας πήρε, ως μη όφειλε, στο κάδρο τη θέση της Τουρκίας και αναβάθμισε τον ρόλο των βόρειων γειτόνων μας.

Αυτή η ίδια κυβέρνηση, αφού έλυσε το Μεταναστευτικό, βάζει εμπρός τώρα -άγνωστο πώς- να λύσει και το Σκοπιανό. Σε ένα ομιχλώδες πολιτικά τοπίο και χωρίς να είναι σαφές αυτό που έχουν κατά νου στο Μαξίμου. Περισσότερο μοιάζει όλο αυτό με ένα «στημένο παιχνίδι» από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά με μια οργανωμένη διπλωματική προσπάθεια επίλυσης ενός χρονίζοντος προβλήματος. Με προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης μιας δύσκολης συγκυρίας, που την ορίζουν τα δύσκολα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει. Ως εκ τούτου άριστα πράττει η αντιπολίτευση που δεν πέφτει στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Φέρτε ολοκληρωμένη και συμφωνημένη μεταξύ σας πρόταση και βλέπουμε.

Πάντως, οι γείτονες μας θύμισαν, μέσω δημοσιεύματος εφημερίδας των Σκοπίων, μια άλλη διακήρυξη που είχαν υπογράψει στον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν δώσει στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας «Αυγή». Ηταν η διακήρυξη που είχε τίτλο «Οχι στον εθνικισμό και στις συναινέσεις που τον συντηρούν», με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ελλάδα με το όνομα «Μακεδονία». Την είχαν υπογράψει 200 και πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, η βουλευτής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας κ.λπ.

Λεπτομέρεια... Την ίδια ακριβώς εποχή, ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ήταν στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή, που έθετε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, λόγω ονομασίας, στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου